Tanrı ve Metafizik

Tüm metafizik ve idealizm, açık ya da gizli, tanrı tasarımına dayanır. Metafizik ve İdealizm demek, özdeğe karşı ruhun öncelliğini ileri sürmek demektir.

Tüm nesnel gerçeklik, bu ansal-tinsel töz, eşdeyişle tanrı tarafından yaratılmıştır. Bu varsayımı açıkça ileri süren dinler karşısında metafiziğin ve idealizmin özelliği, aynı varsayımı çeşitli kurgusal terimlerle dile getirmiş olmalarıdır. Tümünde ortak olan, adı ne olursa olsun, evreni bir ilke' nin varlaştırmış bulunduğu savıdır. Bu ilke özdekdışıdır, tinseldir, demekki tanrısaldır.

Ünlü özdeksizci Berkeley bu savı şöyle dile getirmiştir:

"Tanrı varolduğu içindir ki özdek varolmamalıdır."

Nesnel idealizm kampında bu savın başlıca sunucuları Platon, Aquino'lu Thomas, Leibniz, ve Hegel'dir. Öznel idealizm kampında ise temsilciler Berkeley, Hume, Mach ve Avenarius'tur.

İdealizmin Platon'dan beri temel savı olan, asıl gerçekliğin tümeller olduğu ve bireysellerin görüntüden ibaret olduğu savı da Yahudi tanrısı Yahova'ya dayanır. İdealist anlayışa göre tanrı, her türlü ulam ve kavramların, aklın ve anlayışın üstünde bir aşkın gerçektir (Fr.Verite transcendentale).

Back ] Home ] Up ] Next ]